Zuid-Africa: Fair Trade Tourism

Rond 2000 had de Zuid-Afrikaanse ngo Fair Trade Tourism (FTT) het ambitieuze plan om een eerlijk certificeringssysteem uit te werken voor toerisme, gebaseerd op criteria als eerlijk loon, waardige werkomstandigheden, een correcte verdeling van de inkomsten, respect voor het milieu en eerbied voor culturele eigenheid. Er gaat ook speciale aandacht naar de Zuid-Afrikaanse context, met thema’s als het opleiden van zwarte arbeiders, medebeheer door zwarten en sensibilisering voor hiv en aids. Bijna twee decennia later telt het land 79 gecertificeerde ‘producten’, zoals hotels, lodges, maar evengoed avontuurlijke activiteiten.

In 2013 financierde TDC een studie om de opportuniteiten voor FTT-gecertificeerde reizen op de Europese markt te onderzoeken. Touroperatoren mogen een rondreis FTT-approved noemen wanneer minstens 50% van de overnachtingen of de activiteiten FTT-gecertificeerd is. In 2017 stond de teller op 38 Zuid-Afrikaanse en 21 Europese touroperators. Hierbij ook Zuid-Afrikareizen uit Brecht die TDC met FTT in contact bracht. Zij mogen zich vandaag de eerste Belgische touroperator noemen met twee fairtradereizen in zijn aanbod.

TDC ondersteunde FTT verder in zijn strategie om het aantal gecertificeerde toeristische producten in Zuid-Afrika te vergroten en uit te breiden naar de hele zuidelijk Afrikaanse regio.