Tighanimine: Arganolie uit Marokko

Tighanimine is een vrouwencoöperatie in het zuiden van Marokko die eerlijke arganolie produceert. Deze olie is een felbegeerd ingrediënt in cosmeticaproducten en in de keuken. Arganolie wordt geperst uit de noten van de arganboom die een buffer vormt tegen de oprukkende verwoestijning in de regio.

TDC steunde Tighanimine reeds in 2011 waardoor de cooöperatie de eerste arganolieproducent wereldwijd werd die de Fairtradecertificering behaalde. In 2014 kon Tighanimine nogmaals rekenen op de steun van TDC voor het verbeteren van hun managementcapaciteiten, het ontwikkelen van systemen voor kwaliteitscontrole en het aanmaken van communicatiemateriaal om zich beter te kunnen presenteren op de Marokkaanse en Europese markt.

Tussen 2013 en 2015 breidde Tighanimine zijn klantenportefeuille uit met 14 nieuwe klanten. De producentes zagen hun inkomen meer dan verviervoudigd! De meerderheid van de vrouwen leerden ondertussen ook lezen en schrijven. Dit alles maakt dat ze een steeds belangrijkere maatschappelijke rol opnemen.

  • In de Morgen werd tijdens de Week van de Fair Trade 2015 een TDC-fotoreportage gepubliceerd over Tighanimine. Bekijk hier de volledige fotoreportage.
  • De vrouwen van Tighanimine vielen in de prijzen: in 2016 kregen zij de Prix des Femmes Marjolaine, een Franse prijs voor de internationale solidariteit.