NAPP: fairtrade cacao in Vietnam

Hoewel cacao reeds in de 19de eeuw door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd werd, bleef de productie meer dan een eeuw marginaal. Pas in 2000 kwam er een overheidsplan om de teelt in verschillende regio’s te stimuleren.

Voorlopig blijft Vietnam een kleine speler op de cacaomarkt, maar het potentieel is er. Ook voor Fairtradecacao, dachten ze enkele jaren geleden bij NAPP (Network of Asia and Pacific Producers), de koepel van Fairtradegecertificeerde producentengroepen in Azië. Want in de centrale hooglanden van de Vietnamese provincies Dak Lak en Dak Nong gaat het om kwetsbare boerenfamilies, deels behorend tot etnische minderheidsgroepen. De strategie van NAPP is boeren samenbrengen in coöperaties, vorming geven rond duurzame productiemethoden en hen op weg zetten naar een certificatie.

450 families
In de Vietnamese economie speelt de overheid een sleutelrol, daarom was NAPP heel blij dat de Vietnam Cooperative Alliance geïnteresseerd was om partner te worden binnen het door TDC gefinancierde project. De eerste stap was het identificeren van cacaocoöperaties met potentieel. De coöperatie Ea Kar kende het concept fair trade al vanuit de koffiesector, Krong Nong en Thanh Dat nog niet. Samen vertegenwoordigen zij ongeveer 450 families. In de loop van 2016 werden een aantal trainingssessies gegeven rond de standaarden. Inmiddels hebben de drie coöperaties auditeurs over de vloer gekregen en produceren zij 500 ton Fairtradegecertificeerde bonen. Bekijk de Vietnamese reportage over dit project.

Cacao-Trace
Een bedrijf dat de weg naar Vietnamese cacao alvast gevonden heeft is het Belgische Puratos. Deze groep levert een breed assortiment producten aan bakkers, patissiers en chocolatiers en lanceerde in 1988 het merk Belcolade, inmiddels uitgegroeid tot een kwaliteitslabel voor Belgische chocolade. In 2016 startte Puratos de Next Generation Cacao Foundation op. Dit fonds investeert in de sociale en economische ontwikkeling van cacaoboeren en-gemeenschappen die deel uitmaken van Cacao-Trace, een project dat intussen opgestart is in Vietnam, Ivoorkust en de Filippijnen. Het eerste concrete resultaat is ‘Vietnam 73’, een pure chocolade op basis van Trinitariobonen van Vietnamese boeren.