COOPARA: cacao uit Ivoorkust

Het cacaoproducerende land bij uitstek is Ivoorkust. Sinds 2016 ondersteunt TDC cacaoproducenten-organisaties uit de regio.

Op 80 km ten noorden van Abidjan werd in 2000 COOPARA opgericht. Deze organisatie ondersteunt 639 cacaoboeren uit de regio in de productie, de verwerking en vermarkting van hun cacao. COOPARA wil de toekomst van de cacaoproductie verzekeren door sterk in te zetten op duurzaamheid. De problemen waarmee de boeren geconfronteerd worden, zijn immers niet min: verouderde planten, een ondermaatse kwaliteit van hun cacao en een uitgedunde boerenpopulatie.

Samen met TDC zette de organisatie daarom een project op om de kwaliteit van de cacao te verbeteren en de productie te standaardiseren. De boeren worden niet alleen opgeleid in de processen van fermentatie, het drogen en bewaren van de cacaobonen, maar de verschillende stappen worden nu ook gecentraliseerd. Een grote verandering aangezien dit tot dan onbestaande was in de regio! Er werden drie pilootprojecten opgestart: over de drie heen behaalde 70% van de cacao intussen kwaliteitsgraad 1*. COOPARA beantwoordt hiermee aan de vereisten van Nestlé om te kunnen genieten van hun duurzaamheidsprogramma Nestlé Cocoa Plan.

Ook dichterbij huis is er interesse. De Belgische chocolademaker Belvas, dat eerlijke en biologische chocolade produceert, bevoorraadde zich tot hiertoe niet in Ivoorkust maar de geleverde inspanningen van COOPARA kunnen hierin verandering brengen.  Thiery Noesen, directeur van Belvas, aan het woord: “De infrastructuur die door TDC werd opgezet bij COOPARA is geschikt om cacao van kwaliteit te produceren. De manier waarop de bonen worden behandeld kan een partnerschap op lange termijn opleveren en – waarom niet – ook leiden tot het verwerken van de bonen ter plaatse.”

* Cacao wordt geklasseerd in drie commerciële types. Cacao van graad 1 en 2 worden geëxporteerd onder de naam « Good fermented: GF ». Het klasseren per graad is gebaseerd op het percentage slechte bonen – Bron: Conseil Café-Cacao de Côte d’Ivoire.