Cepicafé: kwaliteitscacao uit Peru

In Peru telen kleine boeren op traditionele wijze de ‘criollo porcelana’, een cacaovariëteit die wereldwijd door bekende chocolademakers werd opgepikt dankzij zijn fijne en delicate smaak. Deze cacao blanco wist zelfs al meerdere kwaliteitsprijzen in de wacht te slepen.

Cepicafé is een van de boerenorganisaties die deze variant kweekt en hierbij op steun kan rekenen van TDC. In eerste instantie werd ingezet op kwaliteitsverbetering en op het behalen van een bio- en fairtradecertificering om zo in het hoogwaardige marktsegment te kunnen meespelen. In 2014 breit TDC nog een vervolg aan dit project door 850 nieuwe families te betrekken, waarvan 200 uit een armere regio met een zeer zwakke infrastructuur. De focus lag op het versterken van de producentenorganisatie op vlak van bedrijfsbeheer, industrialisering en markttoegang.

Een aanpak die zijn vruchten afwierp, want tussen 2013 en 2015 produceerden de boeren 1105 ton cacao (tov 815 bij het begin van het project) waarvan 70% biogecertificeerd. De boeren verkochten ook 39% meer, wat hen 40% meer inkomen opleverde. Cepicafé wist zijn commerciële relaties te versterken met 5 belangrijke importeurs in Europa en de VS die volop voor kwaliteitscacao kiezen en hiervoor een extra premie betalen. De organisatie werkt intussen aan een eigen chocoladefabriek die de bonen verwerkt tot chocolade om zo nog meer toegevoegde waarde te kunnen behouden voor zijn leden. In 2015 ging Cepicafé hiervoor een joint venture aan met Dutch Chocolatemakers.