Cacao: van minimumprijs naar leefbaar inkomen

Je zal maar cacaoboer in Ivoorkust zijn. Wanneer eind 2016 dankzij gunstige weersomstandigheden de mondiale cacaoproductie met 3 tot 5% stijgt, zakt de wereldmarktprijs vrijwel meteen met 30%.

Omdat die prijsdaling nooit doorgerekend is aan de consument, pieken de winstcijfers van de grote spelers in de cacao-industrie. Terwijl de boer het gelag betaalt, want zijn in-komen is wel degelijk gezakt. En dat net op het moment dat de hele sector de mond vol heeft van duurzame chocolade tegen 2020, 2025 of ten laatste 2030. Wat is dan het effect van al die duurzame labels? En waar staat Fairtrade in zijn zoektocht naar een leefbaar inkomen voor de cacaoboer?

Op 15 maart 2019 organiseerde Oikocredit België een academische sessie met als titel ‘Labels. Do they lead to a better income for cocoa farmers?’. In dit artikel verzamelen we de belangrijkste stellingen en opinies van de deelnemers aan de debatten.