AND THE WINNER IS...

De award uitreiking van de Be Fair & Sustainable Awards vond plaats op donderdag 30 september 2010 in het Huis van het Hout te Etterbeek. De gelukkige winnaars waren:

  • Fairytale: fairtrade doopsuiker verpakking en artisanale cadeaus
  • ACP: duurzaam promotextiel en werkkledij
  • Fair Trade South Africa: de koepel van fair trade in Zuid-Afrika
  • UGPPK/S-Z: unie van vrouwenorganisaties uit Burkina Faso voor de productie van fair trade karitéboter

De vier winnaars kregen elk een prijs van 5.000 euro en zullen het logo die de prijs voorstelt nu in hun communicatie kunnen gebruiken.


Be Fair Award, de beste Belgische onderneming van eerlijke handel

Fairytale

Fairytale stelt suikerbonen verpakt in zelfgemaakte fairtrade hoesjes/kokers en andere geschenken ter beschikking voor speciale gelegenheden. Via deze weg steunt Fairytale vzw projecten voor minder fortuinlijke kinderen in ontwikkelingslanden. Alle producten worden gemaakt door vrouwengroepen in het Zuiden. De winst investeert Fairytale integraal in projecten voor kinderen in het Zuiden (scholen in Kenia, India en Nepal, opvanghuis voor straatkinderen in Peru,…).

Met deze prijs wilde de jury een zeer dynamisch bedrijf belonen dat actief is in een gebied waar fair trade nog niet bestond, namelijk de verpakkingsmarkt voor traktaties. En ze doet dit met succes. Met meer dan 100 klanten per maand, levert Fairytale de doopsuikerverpakking van bijna 3 procent van de geboorten in Vlaanderen.

Be Fair Award, de beste organisatie van “Zuid/Zuid” eerlijke handel

Fair Trade South Africa

Fair Trade South Africa is de koepel van fair trade in Zuid-Afrika. Opgericht in 2005, wil het label een nationale markt voor Zuid-Afrikaanse fair trade producten ontwikkelen, het publiek bewust maken van eerlijke handel en de solidaire consumptie versterken in het land van Mandela. De organisatie heeft de ambitie om een sterke sociale beweging op te bouwen voor eerlijkere handelsbetrekkingen en aanvaardbare levensomstandigheden van producenten en werknemers. Gelabelde koffie, thee en wijn zijn momenteel beschikbaar op de lokale markt.

De zeer professionele organisatie zal het niet nalaten om een significante impact te hebben op de producenten in een land waar de koopkracht van de middenklasse en toerisme in volle opmars zijn. De jury herinnert er aan dat de toekomst van Fair Trade ook door Zuid-Zuid handel, eerlijke handelsrelaties tussen de spelers in een bepaald land, gerealiseerd moet worden.

Be Fair Award,  de beste producentenorganisatie in het Zuiden waar vrouwen de hoofdrol spelen

UGPPK/S-Z

UGPPK/S-Z is de eerste unie van vrouwenorganisaties voor de productie van karitéboter met het biologische en fair trade label. De Unie brengt 72 groepen samen met in totaal bijna 3.000 producenten. De productie steeg van 8 ton karitéboter in 2002 tot bijna 200 ton in 2009.

De erg snelle groei van deze vereniging wordt verklaard door het gewicht van grote klanten in de sector als L'Occitane. De jury was onder de indruk van de sterke sociale impact (het creëren van centra voor alfabetisering, milieubescherming, loonsverhoging voor de vrouwen,...) en van de kwaliteit van de producten. Om een constante kwaliteit te waarborgen, doet de Unie een analyse van de chemische eigenschappen van de karitéboter op elk geleverd lot.

Be Sustainable Award, de beste Belgische onderneming van duurzame handel

ACP

ACP verdeelt voornamelijk kledij (T-shirts, sweaters, polo's, werkkledij, vrijetijdskledij...) van fabrikanten en invoerders dat duurzaam ondernemen. ACP werd in mei 2009 lid van "Fair Wear Foundation", en steunt ook de campagnes: "Schone Kleren" en "Waardig Werk". Bedrukken of borduren van de kledij doen ze in eigen atelier. ACP gebruikt enkel inkt op waterbasis, milieuvriendelijk en vrij van solventen, zware metalen en weekmakers.

De jury wilde deze stimulerende award aan een innovatief bedrijf geven dat aanwezig is in een niche-markt met een groot potentieel, zoals kleding of promotextiel. Het gebruik van materialen zoals hennep, dat veel minder water vereist dan katoen en geen pesticiden nodig heeft, was een van de elementen die de keuze vergemakkelijkte. ACP is een van de weinige bedrijfspartners van de Fair Wear Foundation, en toont aan dat het "duurzame" niet stopt bij het milieu. Arbeidsomstandigheden en de rechten van de werknemers zijn even belangrijk. Kleine oproep naar overheidsinstanties toe: wanneer komt er duurzame of fair trade kleding voor het NMBS personeel of onze politie?


DE JURY

De laureaten werden gekozen door een jury, samengesteld uit professionals uit de bedrijfs- en ontwikkelingswereld, specialisten in ontwikkeling en economische journalisten. Namelijk: Geert Vancronenburg, Adjunct-Adviseur Macro-economie bij het VBO, Christian Rousseau, hoofd Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Test-Aankoop, Bogdan Vandenberghe, Algemeen Secretaris van 11.11.11., Koen Vidal, journalist De Morgen, Lise Conix, adviseur bij BECO, Gie Goris, journalist bij MO Magazine, Ewald Pironet, journalist bij KNACK, Jean-François Munster, economisch journalist bij Le Soir en Isabel Yepez del Castillo (Professor aan de UCL)