De ondersteuning van TDC aan biolandbouwers in Bolivia

Opgericht in 1991, overkoepelt de Asociación de Organizaciones de Productores Ecológicos (AOPEB) meer dan 60 producentengroepen in 9 departementen en haar jarenlang lobbywerk voor een biolandbouw heeft heel wat vruchten afgeworpen:

  • In 1996 wordt BOLICERT opgericht, waardoor de biocertificatie voor ex-port goedkoper kan.
  • In 2006 wordt de biologische landbouw wettelijk erkend.
  • in 2012 wordt een wettelijk kader gecreëerd voor een Participatief Garantiesysteem (PGS), een vorm van biocertificering waarbij boeren binnen een producentengroep elkaar controleren.

Lokale leden van de organisatie worden opgeleid tot ‘evaluatoren’ die de controles uitvoeren en alle gegevens documenteren, waarna een jaarlijkse controle door een onafhankelijk controleorganisme volstaat. Zo’n systeem opent de deur voor een binnenlandse markt met gecertificeerde bioproducten van kleine producenten.

 

Vervolgproject

De voorbije jaren heeft TDC de opstart van zo’n PGS gesteund in vijf gemeenten verspreid over het land. Met resultaat: begin 2014 waren 108 evaluatoren aan het werk gezet en hadden 942 families hun certificaat in handen. Steven De Craen daarover: “Het verhaal van PGS in Bolivia is uniek, maar certificering is enkel een eerste stap. Nu moet er gevochten worden voor een plek in de markt, en dat bleek de afgelopen jaren allesbehalve evident. Daarom hebben we beslist om via een vervolgproject dat belangrijke proces alle kansen te geven.”

AOPEB mikt voluit op de korte keten, vooral via lokale biomarkten. Een andere opportuniteit zijn schoolontbijten. De Boliviaanse overheid wil kinderen op school een gezonde maaltijd bieden en producentengroepen onderhandelen met de lokale overheden welke producten ze hiervoor kunnen aanbieden.