Coöperatie Tighanamine verkozen tot beste initiatief in sociale economie in Marokko
© Btc Josiane Droeghag

De Verenigde Naties riepen 2012 uit tot Internationaal Jaar van de Coöperaties. Hiermee geeft de VN uiting aan de belangrijke bijdrage die coöperaties leveren aan economische ontwikkeling en hun impact op armoedebestrijding, tewerkstelling en sociale integratie. Dit heeft vele landen aangezet om op 7 juli 2012, de internationale dag van de coöperaties, deze bedrijfsvorm extra in het licht te plaatsen.

In Marokko beloonden de stichting CDG (Caisse de Dépôt et de Gestion) en le Réseau Marocain de l’Economie Sociale et Solidaire en l’Institut Panafricain pour le Développement drie coöperaties voor hun prestaties op gebied van goed bestuur en de socio-economische impact van hun activiteiten.
De coöperatie Tighanimine (Agadir) was één van de drie laureaten en werd gefeliciteerd voor het valoriseren van het werk van vrouwen die arganolie produceren. Tighanimine betaalt haar leden een goede prijs waardoor de vrouwen een waardig inkomen hebben en de levensomstandigheden van henzelf en hun families verbetert.

Tighanimine ontving in november 2011 als eerste ter wereld de Fairtrade certificering voor de productie van arganolie.
TDC financiert een project van de vereniging Ibn Al Baytar die Tighanimine (en twee andere coöperaties) ondersteunt in de productie en commercialisering van arganolie.

Ter info: Tighanimine presenteert haar arganolie op het Salone del Gusto (Salon van de Smaak) in Turijn van 25 tot 29 oktober 2012.