Cacaoproducenten gesteund door TDC stellen hun initiatieven tegen kinderarbeid voor tijdens Belgisch economische missie in Ivoorkust

Tijdens de Belgische handelsmissie in Abidjan eind oktober vorig jaar onder leiding van HKM Prinses Astrid heeft de Belgische Ambassade samen met het Kabinet van de First Lady van Ivoorkust een seminarie georganiseerd over ‘Mensenrechten en de Private Sector: kinderarbeid in de cacao-waardeketen voorkomen en afschaffen’.

De Belgische Ambassade wou de cacaocoöperaties die ondersteund worden door BTC uitnodigen zodat ook deze producenten aan bod kwamen, naast de officiële delegaties, industriëlen en multinationals. Daarvoor deden ze een beroep op het Trade for Development Centre dat marketingondersteuning biedt aan de organisaties van cacaoproducenten in het land. Alle coöperaties die begeleid worden door TDC gingen in op de uitnodiging en namen deel aan het seminarie. Drie organisaties namen het woord om hun initiatieven in de strijd tegen kinderarbeid voor te stellen. De nationale overheden en de internationale organisaties maakten hun actieplannen bekend en de prioriteiten van belangrijke cacao-inkopers werden besproken.

In totaal waren er 250 aanwezigen van de officiële delegaties van Ivoorkust, België en de Europese ambassades, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, Le Conseil du Café-Cacao (de raad voor koffie en cacao), the World Cocoa Foundation, de Internationale Arbeidsorganisatie, UNICEF, en de industrie (Mondelez, Mars, Nestlé, Ferrero, Barry-Callebaut, Cargill, Olam, ...).